Posted on

Städa hemma – göra det själv 

Att anlita städhjälp har ökat mycket i Sverige sedan främst 2010-talet. Att städa sitt hem på egen hand är är fortfarande det vanligaste sättet dock. Den handlar med största sannolikhet främst om ens ekonomi. Det kan bli dyrt i längden att låta en firma eller någon annan komma hem och städa ens hus eller lägenhet. Priserna har generellt gått ner under de senaste åren, men det innebär inte att det är gratis. 

En annan anledning till att folk fortfarande städar sina egna hem är att det är normen. Åtminstone hos de flesta. En del anser att det känns lite konstigt att någon ska behöva städa ens eget hus. Teorierna om varför det är så kan vara många. Vissa förklarar det med synen svenskar generellt haft på städhjälp, att det framstår som något fult. Just det får låtas vara osagt, men faktum kvarstår att majoriteten av svenskar fortfarande står för hemstädningen på egen hand.  Städpersonal - Rengöring inför flytt med mopp och rengöringsmedel

Fler och fler använder dock alternativ 

Men det innebär inte att det inte finns någon i Sverige som använder sig av betald hemstädning, vilket är ett av ett antal alternativ för att få sitt hus rent. Tidigare nämndes att det både blir billigare och vanligare att svenskar väljer att anlita en städfirma för att få hjälp. 

Det som är anmärkningsvärt är att det sker en ökning bland praktiskt taget samtliga grupperingar i samhället. Inte minst bland barnfamiljer och äldre, och båda har goda anledningar till att be om lite extra hjälp. 

Vad det gäller barnfamiljer är det förståeligt att det kan vara jobbigt att bolla såväl arbete som familj, aktiviter, att lära sig om utländska casinon och andra saker med städning. Det är lätt att släppa lite på städningen, men det är samtidigt mindre bra då för mycket damm och bakterier kan vara farligt. Då är det istället lättare att be en städfirma. Samma sak gäller för äldre som känner att de inte har krafterna kvar för att städa allt. 

Fördelen med det här är att det inte behöver sluta på oerhört höga priser. Genom god planering kan man gör det hela väldigt effektivt. För den som fortfarande kan städa själv går det till exempel att dammsuga på egen hand men låta en städfirma ta hand om tråkigare ytor som badrummet.